Ókovács Szilveszter

operaigazgató és lézengő ritter

Nem, mind Arany, ami fénylik! (2.)

2017. március 21.

Arany János hogy kerül a Caparettóra? Márminthogy operaközelbe? Mindjárt leírom azt is: például úgy, hogy a Pázmán lovagból írta élete egyetlen operáját a legnagyobb operettkirály, Johann Strauss.

Meg egyébként is, ha elfogadjuk azt a nehéz axiómát, hogy az operista is muzsikus (mondtam, nehéz lesz!), akkor bárki zenei érintettségét is vizsgálhatjuk egyetlen csavar után. És hát így jár ezzel a mi poeta doctusunk is – és nem jár vele rosszul.

Teljes cikk

Ókovács Szilveszter

operaigazgató és lézengő ritter

Nem, mind Arany, ami fénylik! (1.)

2017. március 16.

Címkék: Arany János, Walesi bárdok, Erkel Színház

Arany Jánosról sokféle képet ápolunk – ahogy múlik a középiskolai tudás, a halványodó emlékeket csak nagy néha színezi át friss élmény, mert a XXI. század nem kedvez a lírikus Aranynak.

Hihetjük őt  a magyar nyelv alázatos virtuózának, a harsány és mártír Petőfi szelíd és kooperatív barát-özvegyének, a negyvennyolcas láng introvertált őrzőjének, a színpad vagy regény helyett balladákban „epikuskodó” költőnek, vagy az Akadémia következésképp száraz tudósának is.

Teljes cikk

László Ferenc

kultúrtörténész

Az operaszerű opera

2017. március 13.

Címkék: színház, operaszínház, operajátszás

Az operajátszás ugyanis valójában autonóm, saját szabály- és viszonyrendszerek szerint létező előadó-művészeti forma, amelynek színházszerűsége nem (vagy nem mechanikusan) megfeleltethető a prózai színházzal és annak éppen aktuális trendjeivel.

Szép, gondolatébresztő – és vitára késztető posztot írt e blogra legutóbb Gábor László. Gondolatébresztőt, hiszen opera és színház oly izgalmas kapcsolatát érintette, és vitára késztetőt, merthogy írásában kimondva-kimondatlanul benne rejlett a leegyszerűsítés: a színház felöl megváltásra váró és szoruló, még mindig csak ritkán kellően színházszerű opera közkeletű képzete.

Teljes cikk

Gábor László

hírfőszerkesztő

Színház az operában

2017. március 09.

Címkék: Chéreau, Elektra, színházszerű, operaelőadás

Hogy két napilap közül melyik a jobb, legalábbis számomra, azon is le szoktam mérni, hogy mennyi ideig tudom olvasni. Mondjuk, egy Budapest-Párizs kétórás repülőúton 20 percig tudom a Le Monde-ot olvasni, a Figarot másfél óráig.

Egyetlen rovata jobb a Le Monde-nak szerintem: a gyászrovat. Egészen komolyan gondolom. A Le Monde minden nagyobb művészről emberi, érzelmes portrét ír, valahogy éreztetni tudja, hogy a világ sokat vesztett, hogy ez vagy az meghalt.

Teljes cikk

László Ferenc

kultúrtörténész

Élve befalazott operák

2017. március 05.

Címkék: Spontini, Vesta-szűz

Hogyan hullik ki egy opera a divatból és a repertoárból? Összetett kérdés, habár a drága kiállítási költségek meg az extra nehézségű tenorszerepek rendesen ott szerepelnek a magyarázatok között.

Tudjuk, minden hasonlat sántít, így aztán csakis sűrű mentegetőzés kíséretében merem megkockáztatni a kijelentést, miszerint az operairodalom olyan, akár egy jéghegy.

Teljes cikk

Ókovács Szilveszter

operaigazgató és lézengő ritter

Salome – fej és sírás

2017. március 04.

Címkék: Salome

Ott hagytam abba legutóbb, hogy az Elektra, amely egy linzi előadás miatt került most elő – de persze, az is igaz, hogy másfél év múlva Pesten is elővesszük, vadonatúj rendezésben.

Sőt, eljátsszuk majd a jordániai Macherus tövében is, ahol a történet bonyolódott, de ezekről majd a maguk idejében. Most az az érdekes számomra, miként magasodik ki az opera törpe erkölcsiségű szereplői közül Heródes Antipász, az uralkodó, s hogy miféle tétet kell ahhoz Saloménak megjátszania, hogy az életével fizessen érte?

Teljes cikk

Ókovács Szilveszter

operaigazgató és lézengő ritter

Salome, az etanol

2017. február 28.

Címkék: Linz, Salome

Vagy izé, etalon? Nem, nincs itt semmi betűcsere, kérem szépen, bár természetesen el lehet azzal is játszani, hogy valami az etalon inverze legyen, tehát intő negatív példa.

Viszont ez rendkívül körülményes, egyszerűbb úgy mondani: egy produkció, ami úgy rossz, ahogy van.

Teljes cikk

László Ferenc

kultúrtörténész

Gyöngyök a mélyből

2017. február 23.

Címkék: MET, Gyöngyhalászok, Bizet

Mi kell egy opera újrafelfedezéséhez? Erre a kérdésre sokkal könnyebb válaszolni, mint arra, miként merül olykor feledésbe egy-egy hajdan népszerű opera vagy akár egy teljes operai életmű.

Az Erato kiadó néhány hete hozta ki DVD-n Bizet Gyöngyhalászok című operájának azt a tavaly januári előadását, amelyre a New York-i Metropolitan Operában került sor, s amelyet közvetítés révén akkor szerte a világban tízezrek tekinthettek meg.

Teljes cikk

Ókovács Szilveszter

operaigazgató és lézengő ritter

Kottából? Kívülről? Belülről!

2017. február 19.

Nagy vitám van ebben egyes művészkollégákkal, akik éveken keresztül döbbentettek meg azzal, hogy tisztes honorárium mellett sem voltak hajlandóak megtanulni kívülről azt, amit a közönségnek átadni szándékoztak.

Aztán belevetettem a szerződésbe, és megnyugodtam. Azután elmentem a koncertre, és ideges lettem, mert mindennek dacára a kottába gúvadva énekeltek.

Teljes cikk

Gábor László

hírfőszerkesztő

"A pofátlan Staatsoper" (Gábor László írása)

2017. február 16.

A halott város - Die tote Stadt - az egyik legszebb opera, Korngold írta, az első világháború környékén.

Később a nácik elől Amerikába menekült, operát többé már nem írt,  helyettük írt viszont filmzenéket, a legjobbakat, Oscar-díjat is kapott. Magyarországon is ment A halott város, néhány éve Vidnyánszky Attila mutatta be debreceni színházában, aztán szerepeltek vele a miskolci operatalálkozón, ott a főszerepet a világ egyik legnagyobb Wagner-énekese, Robert Dean Smith énekelte.

Teljes cikk