Zsoldos Dávid

Papageno/ügyvezető

Opera az Almában

2017. február 13.

Címkék: New York, Metropolitan, MET

Alapítását tekintve szinte egyidős a budapesti Operaházzal, de a hasonlóságok itt nagyjából véget is érnek: talán azt az egyet leszámítva, hogy a budapestihez hasonlóan a Metropolitan Opera is jó ideig szinte egyet jelentett egy egész ország operajátszásával.

Az USA alapító atyái sok mindent magukkal hoztak az Óvilágból, de az opera nem tartozott ezek közé.

Teljes cikk

László Ferenc

kultúrtörténész

Kötelező éberség

2017. február 09.

Címkék: Bajor Gizi Színészmúzeum

A nagy tenoristákért mindig és minden rendszerben rajongtak a nők, még ha ezért a rajongásért olykor komoly dorgálás járt is.

A Bajor Gizi Színészmúzeumban pár hétig még látogatható a centenáriumi Simándy József-emlékkiállítás (Háromszázezer magas Cé), melynek megtekintése nem csupán a legendás tenor tisztelői, de még csak nem is kizárólag az opera műfaj elkötelezettjei számára ajánlható.

Teljes cikk

Gábor László

hírfőszerkesztő

Az ostoba tanítónő és Az álarcosbál

2017. február 06.

Nyolc vagy kilenc éves lehettem. A tanítónő (akit nem nagyon kedveltem, mert húzta a gyerekek haját, úgy büntetett), tehát a tanítónő azt kérdezte a gyerekektől, tőlem is, hogy volt-e valaki a bábszínházban vagy a gyerekszínházban az elmúlt hetekben.

Senki nem volt. Feltehetően el kellett vinnie az osztályt valahova, és mivel nem volt különösebben színházba járó asszony, autentikus helyről próbált információkhoz jutni. A másodikos vagy harmadikos gyerekektől. Persze, ebben a korban már nem érdekelt senkit A gyáva kistigris a Bábszínházban és a gyerekszínházban is inkább mesejátékokat játszottak. Egy osztálytársam aztán felállt, hogy a szülei elvitték a Madáchba, és egy Shakespeare-vígjátékot néztek meg. Én is jelentkeztem, én az Operett Színházban voltam.

Teljes cikk

Zsoldos Dávid

Papageno/ügyvezető

Játszanak a tűzzel

2017. február 04.

Címkék: covent garden, La Fenice, Velence

Ha az opera születését Monteverdi 1607-es Orfeójának egy szűk arisztokrata kör számára megtartott bemutatójához kötjük, a publikus operaházak születésére meglepően keveset, mindössze harminc évet kellett várni: először a velencei Teatro San Cassiano adott el operajegyet, 1637-ben. Az új műfaj futótűzként hódította meg az európai városokat, elsősorban Itáliát – sajnos, sok esetben a szó szoros értelmében.

Már a San Cassiano születése is jó példa erre, hiszen egy 1629-ben porig égett színház helyén épült meg, eredetileg a korra jellemző módon a Tron család – évszázadokon át Velence egyik legbefolyásosabb famíliája – magánszínházaként, majd a 19. század elején a San Cassiano bezárását is a sorozatos tűzesetek miatt határozták el a tulajdonosok.

Teljes cikk

László Ferenc

kultúrtörténész

Ez nekem magas (cé)

2017. február 01.

Címkék: London, Verdi, trubadúr, covent garden, stretta

„Afrika mélyén vagy az Indiákon is mindig hallani fogod A trubadúrt” – egy 1862-es levelében így bizakodott Verdi, a büszke szerző, és az események mindeddig őt igazolták:

A trubadúr nélkül régen sem, ma sem lehet meg tartósan egyetlen operaház se. Dacol a tartós hiedelemmel, hogy a története zagyva és érthetetlen, mi több: sértetlenül átvészeli még a kortárs rendezői operaszínház merészkedéseit is. Tegnap este a londoni Covent Gardenben is váltig hozta a maga vérlázítóan népszerű és agyonüthetetlenül romantikus formáját, pedig David Bösch rendező és alkotótársai sok mindent megkíséreltek, hogy elfeledtessék a közönséggel (Londonban meg a mozis közvetítés révén a pesti Vigadóban is) a 19. századot. Hoztak be a színpadra tankot, lakó- és gyerekkocsit, s persze volt az egészben egy csepp erőszakosság is, de igazából rendben és tehetségesen elműködött az előadás.

Teljes cikk

Ókovács Szilveszter

operaigazgató és lézengő ritter

„Holnapután ki kaparász?”

2017. január 30.

Ezt kérdezte barátom egyik epigramma-méretű szabadversének végén, még 1988-ban. A gimnáziumi osztályban ő forgatta legjobban a tollat. Mindenféle tartalmas, de – alighanem frusztrációból – vicces küllemű szöveget faragott színes aliasokon, és emiatt már akkor felmentettük. Ugyanis érteni véltük az okot: konkrétan névazonos volt a regnáló miniszterelnökkel. (Számos levelét őrzöm, melyeket viszont puszta megtévesztésből „Főtitkárként” írt alá…)

Az én Németh Miklósom költészetét csak helyi koloritként tudom felmutatni az érdeklődőknek, amennyiben volnának ilyenek, ám különösebben nem tartok tőlük. Viszont a „Holnapután ki kaparász?” idegszakasztó kérdése nagyon is alkalmas a blogindításos, meghökkentéses-ingerküszöb-átütéses szószaporításra.

Teljes cikk