coventgarden” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

László Ferenc

kultúrtörténész

Ez nekem magas (cé)

2017. február 01.

„Afrika mélyén vagy az Indiákon is mindig hallani fogod A trubadúrt” – egy 1862-es levelében így bizakodott Verdi, a büszke szerző, és az események mindeddig őt igazolták:

A trubadúr nélkül régen sem, ma sem lehet meg tartósan egyetlen operaház se. Dacol a tartós hiedelemmel, hogy a története zagyva és érthetetlen, mi több: sértetlenül átvészeli még a kortárs rendezői operaszínház merészkedéseit is. Tegnap este a londoni Covent Gardenben is váltig hozta a maga vérlázítóan népszerű és agyonüthetetlenül romantikus formáját, pedig David Bösch rendező és alkotótársai sok mindent megkíséreltek, hogy elfeledtessék a közönséggel (Londonban meg a mozis közvetítés révén a pesti Vigadóban is) a 19. századot. Hoztak be a színpadra tankot, lakó- és gyerekkocsit, s persze volt az egészben egy csepp erőszakosság is, de igazából rendben és tehetségesen elműködött az előadás.

Teljes cikk

Zsoldos Dávid

Papageno/ügyvezető

Játszanak a tűzzel

2017. február 04.

Ha az opera születését Monteverdi 1607-es Orfeójának egy szűk arisztokrata kör számára megtartott bemutatójához kötjük, a publikus operaházak születésére meglepően keveset, mindössze harminc évet kellett várni: először a velencei Teatro San Cassiano adott el operajegyet, 1637-ben. Az új műfaj futótűzként hódította meg az európai városokat, elsősorban Itáliát – sajnos, sok esetben a szó szoros értelmében.

Már a San Cassiano születése is jó példa erre, hiszen egy 1629-ben porig égett színház helyén épült meg, eredetileg a korra jellemző módon a Tron család – évszázadokon át Velence egyik legbefolyásosabb famíliája – magánszínházaként, majd a 19. század elején a San Cassiano bezárását is a sorozatos tűzesetek miatt határozták el a tulajdonosok.

Teljes cikk